Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


!!!!Programadó!!!!

2015.07.25

polgarorjelveny.jpg

A polgárőrök magas szintű képzést kapnak a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereitől, de elsősegély-nyújtó tanfolyamon is részt vesznek, míg a képzést szigorú vizsga zárja.

Jelenleg 18 tagunk ellátása van folyamatban az új polgárőr igazolvánnyal, mindenki ingyen és bérmentve vállalja a feladatokat.

Segítségükkel remélhetőleg sikerül megoldani, de legalábbis tompítani azokat a problémákat, amelyek évtizedek óta bosszantják a helyi emberek.

Gondolok itt elsősorban az éjszakai hangoskodásra, a kisebb-nagyobb balhékra, az illegális szemétlerakásra.


Egyesületünk továbbra is várja soraiba a város közbiztonságáért tenni vágyó szobiakat. Az első feladatok egyikének azt tartom, hogy hetente több napon is jelen legyenek a polgárőrök az utcán, főleg az esti órákban.

Milyen taglétszámmal lennénk elégedettek? 30-40 fő polgárőrre mindenképp szükségünk volna, mivel a munkahelyi elfoglaltságok sokszor nehezítik az ügyeleti rend beosztását.


Elmondhatjuk, számos szobi lakos kérése válhat valóra azzal, hogy a település polgárőrsége újból megkezdi működését.

Az elmúlt években többen, többször is próbálkoztak az egyesület újbóli működtetésével. Kísérleteik ilyen-olyan okok végett sorra kudarcba fulladtak.

Az egyesület alapító tagjai közül mindazok, akik szívükön viselték a polgárőr mozgalmat és továbbra is tenni akartak a városunk közrendjéért, közbiztonságáért nem nézhették karba tett kézzel az egyesület széthullását. Az alapítók mellett néhány új tenni akaró helyi is letette voksát az egyesület újra indítása mellett. Ehhez a megyei polgárőr szövetség elnökétől hathatós támogatást kapunk.

A konkrét egyesületi munka mellett legfontosabb a változások közgyűlésen történő elfogadtatása, megerősítése és az illetékes törvényszéken való végig vitele.

A szobiak elsősorban a közbiztonság javítását, az illegális szemétlerakás és az éjszakai hangoskodás elleni hatékony fellépést, a közterületeken való rendszeres jelenlétet várják a polgárőrségtől, de egyéb praktikus feladatok megoldásában is számíthatunk majd a tagokra, mint például a katasztrófavédelmi feladatokhoz való segítségnyújtás, az úthibák feltérképezését és jelentését.

Szeretnénk együttműködni a város közintézményeivel, civil szervezeteivel, a környező polgárőrséggel nem rendelkező településekkel, és a jövőben határon túli kapcsolatokat is szeretnénk kialakítani Helenbán. A fontosabb vállalkozókat, vállalkozásokat is megkeresnénk.

Megvizsgálnánk annak lehetőségét is, hogy miként lehetne egyesületünkbe integrálni a korábban jól működő önkéntes tűzoltóságot, katasztrófavédelmet. A lelkes személyi oldal adott, de a tárgyi feltételekhez bizony nagyon sok pénz kellene, amit ki kell munkálni.

Az eredményes munkához a lakosok támogatása mellet elengedhetetlenül szükséges a város önkormányzatának, rendőrségének, a megyei és országos polgárőr szövetségek támogatása is.
 

Köszönöm a figyelmüket!

Sass László elnökhelyettes