Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szvpe_logo2.jpg

Gyermekek védelme 

A szülőknek már kisgyermek korban el kell kezdeni a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelését.Séta közben magyarázzuk el mit miért teszünk. (pl.: nincs forgalom, mégis megvárjuk, hogy a piros lámpa zöldre váltson) Ahol nincs járda, ott mindig a forgalommal szemben közlekedjen.


Mielőtt önállóan kezd el közlekedni a gyermek, mutassuk meg a biztonságos útvonalakat. Beszéljünk meg egy közös útvonalat, amelyen közlekedünk. Ha van olyan útvonal, ahol nem szabad közlekednie a gyermeknek, ezt a szülő közölje vele és indokolja meg, hogy miért nem.
Amennyiben tömegközlekedési eszközt kell igénybe venni, tanítsuk meg a biztonságos várakozásra, fel- és leszállásra.
Hívjuk fel a figyelmét arra, hogy a zsebtolvajok kedvelt működési területe a zsúfolt tömegközlekedési jármű, s ezen belül is legnagyobb veszélynek a háton hordott táskák vannak kitéve.
Ezért buszra történő felszállást követően vegye le a táskát a hátáról, fogja azt a kezébe, ha leül, vegye az ölébe, hogy annak rejtett zsebei is látókörébe kerüljenek.
Emellett az iratokat és készpénzt mindig a felsőruha zárt belső zsebében célszerű tárolni, lehetőleg egyszerre több helyen. Legyen gyanakvó, ha oldalba lökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják ruháját.

Ügyeljen a közösség arra, hogy a játszóterek és környékük gondozott legyen.

Előfordulhat, hogy annak környékén gyanús kinézetű ember csavarog. Hívjuk el a gyermeket sétálni, és magyarázzuk meg miért nem kívánatos a továbbiakban ott maradnia. Ha már elég nagy ahhoz, hogy egyedül közlekedjen, azt is tudni fogja, hogy ne maradjon ott, ahol valami nem látszik rendben lévőnek.

Meg kell beszélni vele, hogy mit tegyen ha úgy érzi, követik. Változtasson útirányt, menjen be egy ismerős, vagy forgalmas üzletbe, ha szükséges, kérjen segítséget.

Sikítson, rugdosson, kapálózzon, ha valaki megragadja. Próbáljon minél erősebben az őt tartó kézbe harapni, így a fájdalomtól a fogás meglazulhat annyira, hogy el tudjon szaladni. Futás közben is folytassa a sikoltozást, segítségkérést, figyelemfelhívást.

A gyermeknek tudnia kell, hogy a rendőrökhöz bármikor segítségért fordulhat. A gyerek soha ne féljen a rendőrtől, mert az akkor sem fog rá haragudni, ha kiderül, hogy nem volt valós a veszély.

Meg kell tanítani, ha eltéved, kihez fordulhat segítségért. ( pl. rendőr, ismerős, üzlet alkalmazottai).
Már kicsi korban tanítsuk meg a nevét, lakcímét, azt a telefonszámot, ahol a szülő elérhető.

Ha a gyermek egyedül tartózkodik a lakásban, soha ne nyisson ajtót idegennek!

Telefonhívás esetén az idegennel éreztesse, hogy rajta kívül még más is tartózkodik a lakásban. Mondja azt, hogy most a szülei nem érnek rá, hívja őket később. (Ez megbocsátható füllentés!)

A tíz évnél fiatalabb gyermekeket nyilvános helyen ne hagyjuk egyedül WC-re menni. Ha csak az ellenkező nemű szülő van a gyermekkel, kérjük meg az alkalmazottat, hogy segítsenek a gyermeket szemmel tartani.

Az iskolák egy részében működő D.A.D.A. vagy Sulizsaru program keretében a gyermekek megtanulják azokat a viselkedési formákat, amelyekkel veszélyhelyzetben biztonságuk érdekében élni tudnak. Ahol még nem működik ez a rendőrség által szervezett, biztonságra nevelő program, a szülők érdeklődjenek az illetékes rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadóitól a programról, ha igény és lehetőség van rá kérjék, hogy a gyermekük által látogatott iskolában is szervezzék meg az oktatást.

 Ifjúságvédelem

Komoly gondot okozhat a lakóközösségben a 14-18 év közötti korosztály kezelése. Az unalom, egy-egy rosszul megválasztott barát, a felnőttekkel szemben tanúsított dac olykor szinte megoldhatatlannak látszó feladat elé állítja a szülőket, a környezetet. Például: kibírhatatlanul hangos zenehallgatás, járdán, játszótéren való száguldozás kerékpárral, motorral, kisebb gyermekek zaklatása, kukák feldöntögetése, falak firkálása, dohányzás, italozás és sajnos a hazánkban is terjedő kábítószer-fogyasztás vagy "szipuzás", illetve kisebb lopások elkövetése.

Vegye észre, ha gyermekénél

 • a szokásos magatartás hirtelen megváltozik,
 • igazolatlanul hiányzik az iskolából, csavarog,
 • tanulmányi eredményei indokolatlanul romlanak,
 • környezetében történtek nem érdeklik, közömbös minden és mindenki iránt.


Hogyan lehet a káros folyamatokat megelőzni?

Mindenekelőtt szenteljenek nagyobb figyelmet a környezetükben élő fiatalokra. A szülő beszélje meg gyermekével a számára jelentéktelennek tűnő problémákat is. A bizalom, a jó kapcsolat a legjobb védekezés, a legjobb megelőzés.

Próbáljanak meg olyan célokat kitűzni a közösségben élő fiatalok elé, amelyek számukra is jelentőséggel bírnak:

 • klubhelyiség, konditerem kialakítása (Ez lehet egy használaton kívüli pince, mosókonyha, stb. Ügyeljenek arra, hogy ne kész, berendezett termet kapjanak a fiatalok, hanem "csak" a lehetőséget, és a megvalósításához szükséges eszközöket, pl.: festékek, otthon megunt használaton kívüli, átalakítható bútordarabokat, és itt legyen lehetőség számukra zenehallgatásra, beszélgetésre, stb.
 • a helyi iskola igazgatójával megegyezhetnek abban, hogy az iskola udvarát, sportpályáját hétvégenként a fiatalok térítésmentesen igénybe vehetik ( pl. foci, kosárlabda), cserében segítenek az ezzel kapcsolatos karbantartási feladatok elvégzésében
 • ha lehetőség van rá kerékpár-, görkorcsolyapálya kialakítása a közösség egyetértésével
 • falfelületek kijelölése, melyekre az előzetesen megbeszélt módon falfirka készíthető, vetélkedők, versenyek szervezése, melynek előkészületi munkáiba és lebonyolításába bevonhatók a fiatalok is.

 Járművek biztonsága

 A gépjármű biztonság:

Sajnálatos tény, hogy a gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások az összes bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki.

Tekintsük át a gépjárművekkel kapcsolatos bűnözés következményeit:

Kényelmetlenséggel kell szembenéznie, hiszen gépjármű nélkül maradt.
Lehet, hogy a gépjárművét éri kár, amit meg kell javíttatni.
A biztosító megemelheti a díjat a jövőre nézve.

Személyi biztonság

Biztonsági tényezők:

 • Személyi biztonság otthon
 • Személyi biztonság a lakáson kívül
 • Személyi biztonság a közlekedési eszközökön
 • Mit tehetünk a személyi biztonságért?
 • Ha a legrosszabb is bekövetkezik

Tanács és információ-források                                         

Személyi biztonság otthon

A kulcskérdés

Ha más személyeknek - mondjuk az előző lakónak - még mindig lehet kulcsa lakásához, sürgősen cseréljen zárat. Soha ne adjon kulcsot a lakásban dolgozó munkásnak, vagy a szolgáltatást, javítást végzőnek. Könnyen készíthet róla másolatot.

Idegen bejutását vettük észre

Mindig az adott személynek kell eldöntenie, hogy az adott helyzetet hogyan kívánja megoldani.
A betörők nem, vagy csak ritkán vállalják az összetűzés kockázatát.

A betörés felfedezése

Ha észreveszi, hogy lakása ajtaja nyitva van, vagy az ablakát távollétében betörték, ne menjen be a lakásba. Menjen át a szomszédba, hívjon segítséget és riassza a rendőrséget!
Húzza be a függönyt sötétedéskor
Főleg akkor, ha egyedül van.

Telefon az emeleten, vagy a hálóban

Biztonságot nyújt, és főleg lehetőséget arra, hogy esetleges betörés észlelésekor azonnal segítséget tudjon hívni. Csak akkor próbálja meg értesíteni a rendőrséget, ha ezt biztonsággal megteheti.

Adatok a telefonkönyvi nyilvántartásban

A telefonkönyvben használja csak a családnevét és keresztnevének rövid formáját. Ne hívja fel magára a figyelmet azzal, hogy címeket, titulusokat ad meg.

Lakásának eladása

Soha ne mutassa meg lakását egyedül. Csak olyan időpontra beszéljen meg találkozót, amikor Önön kívül még valaki otthon tartózkodik. Akkor is így járjon el, ha olyan lakást kíván eladni, amelyre már nincs szüksége, és nem abban lakik.
Idegen az ajtó előtt

Nem minden betörő jut be erőszakkal a lakásba. Az idős emberek különösen veszélyeztettek, hiszékenységük miatt az úgynevezett álhivatalos látogatásokra is reagálnak.
Általában a legtöbb látogató igazat mond, de sajnos van olyan eset is, amikor a lakásba való bejutást éppen hiszékenységünkre alapozzák.
A szélhámosok csak a bizalmunkba kívánnak férkőzni. Elővigyázatosnak kell lennünk az ilyen emberekkel szemben.

Lehetséges, hogy a minket megtéveszteni akarók úgy hívnak minket, vagy mutatkoznak be mint:

 • alkalmi árus,
 • antik tárgyakkal kereskedő,
 • biztosítási ügynök,
 • tetőjavító,
 • adománygyűjtő,
 • autó bejárót építők, felújítók,
 • valamilyen ürügy arra, hogy sürgősen kell a telefont használnia,
 • egy labdát rúgott be az Ön kertjébe, és azt szeretné visszakapni,
 • nem érzi jól magát, vizet kér,
 • gáz-víz, vagy elektromos szerelőnek adja ki magát,
 • a helyi önkormányzat, más hivatalos szerv képviselőjének valja magát,
 • valakit név alapján keres, de nem biztos a címben.


Az ajtó kinyitása

Ha valaki az Ön ajtajához ér, kövesse az alábbi tanácsokat.

 • Az ajtót mindig tartsa zárva!
 • Nézzen ki az ablakon, vagy a kémlelőlyukon - ha van -, hogy azonosítani tudja a bejelentkezőt.
 • Ellenőrizze, hogy visel-e az ajtó előtt álló személy valamilyen egyenruhát, formaruhát, vagy a megnevezett cég autója parkol-e a ház előtt.
 • Mielőtt kinyitná az ajtót, győződjön meg arról, hogy a biztonsági lánc be van-e akasztva.
 • Kérje az azonosító-kártyáját - egy jó hírnevű vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy munkatársai azonosító-kártyával rendelkezzenek. Kérje el a kártyát, és ellenőrizze: - Valóban úgy néz ki ez a kártya, mint egy hivatalos cég kártyája, - Van-e rajta fénykép és az egyezik-e az ajtóban álló személlyel.
 • Amennyiben Ön bizonytalan, csukja be az ajtót. A telefonkönyvből keresse ki a cég telefonszámát és kérjen visszaigazolást.
 • Ha kétségei maradnak, ne nyisson ajtót!


Hívja a rendőrséget a 107, vagy 112-es segélyhívó számon.

Ön senkit ne engedjen be, aki a kapucsengő megnyomása után más valakit keresve próbál bejutni a házba, lépcsőházba.
Idős emberek, vagy akik gyermekfelügyelet miatt napközben egyedül otthon tartózkodnak, soha ne nyissanak ajtót idegennek, függetlenül attól, hogy a becsengető mit állít magáról.

Személyi-biztonság lakáson kívül

Kézitáska, válltáska hordása

Mindig ellenőrizze, hogy táskája zárva van-e, és zárrésze testéhez közelebb eső oldalon helyezkedik-e el.
Soha ne hordja kulcsait táskájában. Amennyiben a táskát ellopják, úgy a kulcsait is elveszti, ugyanakkor az irataiból a lakcíme a tolvaj előtt ismert lesz. A bankkártyáinak PIN kódját ne tartsa a kártyával azonos táskában.

Az Ön biztonsága mindig sokkal fontosabb, mint a vagyontárgyai.
Gondosan válassza meg, hova teszi pénztárcáját, irattárcáját és egyéb értékeit! Kerülje el a látható helyeket!Erre a belső, begombolható zsebet használja, vagy gondolkodjon el az övtáska használatának előnyeiről. A készpénzét több zsebben, tárcában "szétrakva" zárva vigye magával. Így esetleges zsebelés, lopás során értéke egy része megmarad.

Kerülje a veszélyes helyszíneket

 • Sötét utcákat,
 • Elhagyatott területeket,
 • Sétányokban, parkokban a kivilágítatlan területeket.


Mindig próbáljon jól megvilágított utcákon közlekedni!

Kocogók és kerékpárosok

Ha Ön rendszeresen sportol, annak időpontját és helyszínét, útvonalát időközönként változtassa meg.
Mindig jól megvilágított utakon kocogjon. Ha parkban kíván gyakorolni, akkor a mások által is használt füves terepen tegye, és olyan nyitott térben álljon meg, ahol Ön is jól belátja a terepet és Önt is jól látják.

Ha úgy érzi, hogy követik

 • Keressen egy forgalmas területet, akár egy kiskocsmát, benzinkutat, vagy menjen be egy üzletbe.
 • Mindig bizonyosodjon meg arról, hogy ismeri az adott terület tömegközlekedését, illetve elég pénz van Önnél ahhoz, hogy hazajusson, akár taxival.


Személyi riasztó és önvédelem

A személyi riasztó készülék nagyon hasznos lehet, de győződjön meg arról, hogy bármilyen helyzetben képes-e használni azt. (Bizonyosodjon meg arról, hogy olyat vásárolt, amely folyamatos hangkibocsátásra képes akkor is, ha eldobják, vagy leesik a földre.)

Az önvédelmi ismeretek elsajátítása sok embernek segít abban, hogy nagyobb biztonságban érezhesse magát.


Személyi biztonság a tömegközlekedési eszközökön

Buszok és vonatok

 • Mindig tudja pontosan, hova megy, és melyik megállóban kell leszállnia. Ellenőrizze az indulási időket, különösen az utolsó busz és vonatjáratokét.
 • Jegye és bérlete mindig kéznél legyen. Ez biztosítja Önt arról, hogy ne kelljen úgy elővennie tárcáját, pénztárcáját, hogy azt mások is lássák.
 • Próbálja meg elkerülni az elhagyatott helyen lévő buszmegállókat, különösen sötétedés után.
 • Az éjszakai buszokon, villamosokon üljön mindig a vezetőhöz közel.
 • Mindig olyan kocsira szálljon, amelyikben már ülnek. Ha nem érzi magát biztonságban, menjen át egy másik kocsiba.
 • Felszálláskor nézze meg, hogy a vészjelző hol található és szükség esetén bátran használja azt.


Taxik

Legtöbb taxi-vállalat biztonságos és megbízható szolgáltatást nyújt, mégis szeretnénk néhány tanácsot adni.

 • Mindig jó hírnevű taxi-vállalat szolgáltatását vegye igénybe. Ennek telefonszámát tartsa kéznél.
 • Mindig csak működési engedéllyel rendelkező taxit hívjon - az engedély-jelzéseket a gépkocsi műszerfalán találhatja meg.
 • Beszálláskor a hátsó ülésre üljön. Ha beszélgetni kezdenek, ne adjon ki magáról személyes információkat.
 • Ha nem érzi magát biztonságban, kérje meg a gépkocsivezetőt, hogy egy jól megvilágított területen álljon meg - ahol többen vannak - és szálljon ki.


Személyi-biztonság, amit a férfiak tehetnek a nők biztonságérzetének növeléséhez.

Gondolja végig a következőket:

 • Ha séta közben egy irányba halad egy nővel, -soha ne menjen közvetlenül mögötte - inkább menjen át az út túloldalára és ott haladjon tovább. Valószínűleg ez megnyugtatja a nőt arra nézve, hogy nem követik.
 • A buszon, vagy vonaton történő utazás során az ülőhely kiválasztásánál kerülje az intim közelséget. A biztonságosan megválasztott távolság megnyugtatólag hathat a nőkre.
 • Gondolja végig cselekedeteinek következményeit. Ha fütyül, pisszeg, utána szól stb. lehetséges, hogy megijeszti a másik nem képviselőjét.
 • Segítsen barátnőin, vagy rokonain. Egy késői programról vigye őket haza személygépkocsival, így Ön is nyugodtabb lesz, hogy biztonságban érkeztek lakásukra.


Ha a legrosszabb megtörténik

Mit tenne Ön, ha valaki megtámadná? Harcolna, vagy ellenállna? Megpróbálna elmenekülni? Az adott helyzetben csak Ön határozhatja meg a választ. De jó, ha minden eshetőségre felkészül, hogy egy pillanat alatt tudjon dönteni.

 • Ha megtámadják, kiabáljon, üvöltsön, személyvédelmi riasztóját kapcsolja be. Lehet, hogy ez megijeszti, sőt el is űzi a támadót.
 • Önnek joga van ésszerű módszerekkel megvédeni magát. Használhatja az esernyőjét, kulcsait, táskáját, dezodorát.

Vagyontárgyak azonosítási műveletei, zsebleltár:

A vagyontárgyak azonosítási művelet célja, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek és a tulajdonosnak a lopott tárgyak azonosításában és a pontos tárgykörözés elkészítéshez, így nagyobb az esély az elkövető és az eltulajdonított tárgyak megtalálására.

A betörök általában ne saját használatra lopnak, hanem értékesítésre, a könnyen azonosítható tárgyak elrettentik őket, főleg ha a tárgyakba szabályosan bevésik a tulajdonos nevét, címét. A jelölések történhetnek bevéséssel, vegytintával, hímzéssel  (ruhanemű esetén), újabban alkalmaznak UV lámpa hatására előtűnő azonosító jelzéseket is, melyek az értékes tárgyakat nem rongálják és láthatatlanok maradnak.

Minden vagyontárgyról leltárt kell készíteni. Könnyebb keresni amiről tudjuk:

Mi a pontos neve, típusa?

MI a száma?

Mennyi az értéke?

Hogyan néz ki és mi a színe?

Mikor jutottunk hozzá?

A zsebleltárt ne tartsuk feltűnő helyen, érdemes páncélszekrényben, vagy rokonnál, esetleg a biztosító társaságnál tartani. Soha ne dicsekedjünk vele, ne mutogassuk senkinek. Ha lehetőségünk van rá, akkor értékeinkről a pontos leírás, gyári szám és egyéb feltűnő és azonosítható jel után készítsünk fényképet vagy videót, amit a zsebleltárral együtt tartunk és segít baj esetén az azonosításban.

Miről készítsünk leltárt?

1.Szórakoztató elektronika, hírközlés. Ebben szerepeljenek a telefonok, lejátszók, kamera, tv, számítógép, cd lemezek, videokazetták, bakelitlemezek…..

2. Háztartási gépek, szerszámok. Itt szerepeljenek a gépeken kívül a kerékpár, fűnyíró és minden eszköz ami a háztartásban található.

3. Ékszerek, nemesfém, műtárgyak. Itt javasolt a fénykép vagy a videó készítése.

4. Értékes ruhaneműk, szőnyegek felsorolása.

5. Okmányok felsorolása. Az igazolványokon kívül idetartozik a bizonyítványok, hitelkártya, betétkönyv, értékpapírok és minden ami dokumentálható és fontos a számunkra.

Segítség és információ-források

 107 vagy 112


Ne felejtse el, ha Ön óvintézkedéseket tesz és felkészül a váratlan eseményekre, minimálisra csökkenthető a kockázat, s ha józan eszére hallgat, elkerülhetők a veszélyek.

Mikor, kit és hogyan kell értesíteni

Gyanús körülmények:

 • feltűnően nézelődő, őgyelgő személyek lakások, gépkocsik körül,
 • lakásokba becsöngető, ablakokon beleskelődő, különböző ürüggyel a lakásokba bekéredzkedő személyek,
 • gyermekintézményeknél, játszótereken a gyermekekkel beszédbe elegyedő gyanús személyek,
 • más lakásában, kertjében tartózkodó idegenek (ha tudjuk, hogy a tulajdonos nincs otthon),
 • nyitott ablakok olyan lakásokban, ahol a tulajdonosok nincsenek otthon,
 • az utcán feltűnően lassan, többször elhaladó gépkocsi,
 • idegenek, akik a gépkocsik ajtaját próbálják felnyitni, feltörni,
 • randalírozó, hangoskodó, kukákat, közlekedési táblákat rugdosó személyek,
 • a járókelőket inzultáló, azokat megállásra kényszerítő személyek, stb.


A fenti gyanús körülmények esetén célszerű a közösségi képviselőt, helyettesét vagy a polgárőröket, a rendőrséget értesíteni.

Fontos a hely és a cselekmény pontos megjelölése, a gyanús személyek esetleg gépkocsi hiteles leírása. A tagok esetleg megkérdezhetik a gyanús személytől, hogy kit keres, illetve figyelmeztethetik, hogy tevékenységét észrevették, és szemmel tartják.

A folyamatban lévő bűncselekmények esetén a rendőrség segélykérő telefonszámát kell hívni

107 vagy 112

A rendőrségi diszpécser kérdéseire határozott, pontos válaszok adása-, a járőr kocsi megérkezéséig kapcsolat tartása szükséges. Értesíteni lehet a közösségi képviselőt és a polgárőröket is.

Nagy segítséget nyújt, ha pontos, részletes, határozott leírást ad a gyanúsított személyről, gépjárműről.

Gyanúsított személy azonosítása
A gyanúsított: neme, kora, magassága, súlya, bőr színe, arc részletek - szemek színe,
formája, szemöldök alakja, színe, száj és ajkak, fül, orr nagysága és alakja, ráncok, telt, normál vagy beesett, bajusz, szakáll
hajviselet, hajszín, nyak, ádámcsutka.

Különleges ismertetőjelek: tetoválás, sebhelyek, különleges járás, sérült vagy hiányos testrész, beszéd.

Mit mondott a gyanúsított? A nála látott szerszám eszköz vagy fegyver leírása.

Gépjármű azonosítása

Szín, gyártmány, modell, rendszám, kocsiszekrény típus (zárt, nyitott, limuzin, kombi, egyéb), sérülés, rozsdafolt, antenna, a lökhárítón, kocsiszekrényen lévő matricák, különleges jelzések, kabalák, kerék dísztárcsa, menetirány.

 

 

Idős Emberek Védelme

 

Napjainkban egyre több idõskorú válik károsulttá, áldozattá betörõk, besurranók és trükkös tolvajok, illetve rablók támadása által. A bûnelkövetõket a korcsoport ismert élethelyzete – romló egészségi állapot, hátrányos anyagi helyzet, magányosság -  motiválja, melyek együttesen a védekezõ képességüket gyengítik. Közös érdek, hogy megvédjük idõs honfitársainkat, ennek érdekében a rendõrség fokozott erõfeszítést tesz. Azonban a cél eléréséhez a társadalom és a helyi közösségek, valamint az igazságszolgáltatás szerveinek összefogása szükséges.  Az érintett korosztály tagjainak felkészítése fontos tényezõ, melynek elsõ lépése a tájékoztatás a várható támadásról és a védekezés lehetõségeirõl. Értékeik és személyük védelmében saját maguk sokat tehetnek!  Ismerje meg a bûnelkövetés jellemzõit! 

 

Zseblopás és alkalmi lopás, besurranás.

 

A zsebtolvaj erõszakot nem alkalmaz a kiszemelt dolog jogtalan elvétele során. Egyik típusa, aki ügyes ujjaival kiemeli a zsebek és táskák tartalmát, a másik a zsebmetszõ, aki már vágóeszközt (borotvát, szikét) alkalmaz. Elkövetési helyek: tömegközlekedési jármûvek, bevásárlóközpontok, piacok vagy bárhol, ahol jelentõs számú ember fordul meg.  A zsebesek általában magányosak, viszont elõfordul, hogy munkamegosztásban dolgoznak.A besurranó házról-házra járva próbálkozik, a nyitva hagyott kapun és lakásajtón benyitva „lovasítja” meg az értékeket, miközben a ház lakója a kertjében vagy a konyhájában merült bele teendõibe.
 

 

A védekezés módjai
·      A zseblopás elkerülése érdekében ne vigyen magával a szükségesnél több készpénzt, fizessen bankkártyával, értékes dolgokat ne viseljen feltûnõ módon és helyen! Vásárolni lehetõleg világosban és ne egyedül induljon el!
·      Az értékeit tartsa szem elõtt, tömegben karja alá szorítva, soha ne hagyja hátra gépkocsi utasterébe látható helyen, bevásárlókocsiba dobva, pultra helyezve, vagy bárhol õrizetlenül!
·      Biztos helyre tegye minden értékét, ajánlott a ruházat belsõ zsebeibe, zárt táska mélyébe, melyet tartson testközelben szorosan és szem elõtt, idõnként ellenõrizve sértetlenségét! Nõk számára a csatos kivitelû táska ajánlott, ellentétben a cipzáras és mágneszáras kivitelûvel szemben, mert ezekbõl egyszerûbb a lopás.      
·      A zsúfolt helyszíneket lehetõség szerint kerülje, és figyeljen fel a gyanúsan viselkedõ személyre, aki folyamatosan szemmel tartja vagy indokolatlanul megszólítja! Idegen kérésére ne váltson fel pénzt!
·      Utazása során pályaudvarokon és vonaton ne hagyja õrizetlenül csomagjait még rövid idõre sem, valamint ne bízza rá idegen személyre, még akkor sem ha szimpatikus! Vegye igénybe a csomagmegõrzõ szolgáltatást!
·      Ha tetten érte a tolvajt, egyedül ne szálljon szembe vele, mert erõszakot alkalmazhat és bûntársai a közelben lehetnek! Kérjen segítséget a közelben tartózkodó állampolgároktól, majd értesítse a rendõrséget, és tegyen feljelentést akkor is, ha nincs információja a tettes személyérõl, mivel ez a fajta cselekmény minden esetben bûncselekményt képez.     

 

Kiemelést érdemel a bankkártya megóvása 
·      Bankkártyáját, annak PIN kódját, valamint személyes okmányait biztonságos helyen tárolja és lehetõleg ne egyazon helyen!  
·      Az automatánál, pénzfelvétel során figyelje meg, hogy nincs a nyílásokban idegen tárgy, bármely szokatlan eszköz, esetleg idegen személy, aki kifigyelheti a kódját! Takarja le egyik kezével a billentyût, és ha gyanús körülményt észlel, törülje a tranzakciót! A kiadott bizonylatot se hagyja a helyszínen, mert felhasználható adatot tartalmazhat! 
·      Érdemes a pénzintézet SMS szolgáltatását igénybe venni, amely azonnal küld értesítést a bankkártya-tranzakciókról.  
·      Amennyiben kártyáját eltulajdonították vagy elveszítette, esetleg más probléma merült fel, azonnal hívja fel a  bankot, tiltsa le a számláját! 
 

 

Fontos szempont a lakás biztonsága 

 

 • A besurranások megelõzhetõk, amennyiben minden esetben zárva tartja a kaput, bejárati ajtót akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy kis idõre átmegy a szomszédba! Földszinti lakások esetén érdemes az ablakra rácsot szereltetni, családi háznál kutyát tartani.
 • Otthona kulcsait ne rejtse el a bejárat közelében, a biztosnak vélt „dugi” helyek az elkövetõk elõtt jól ismertek. A bejárati ajtóra szereltessen fel széles látókörû optikai kitekintõt, valamint biztonsági láncot.  
 • A bejárati ajtóra szereltessen fel biztonsági zárakat úgy, hogy a megfelelõ mechanikai szilárdságú ajtó több ponton záródjon. Ezt érdemes kiegészíteni elektromos érzékelõ-riasztó berendezéssel, mely éjjel –nappal távjelzést tud továbbítani valamely vagyonvédelmi cég diszpécser szolgálatához.
 • Alakítson ki lakókörnyezetével kölcsönös együttmûködésre alkalmas viszonyt, és    kölcsönösen tartsák figyelemmel egymás lakhelyét. Az idegen és a gyanúsan viselkedõ személyeket figyelje meg, a jármûvek adatait jegyezze fel, majd azokat adja át a  polgárõrnek, rendõrnek, szociális gondozónak.   
 • Értékesebb vagyontárgyairól készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzõit, azonosítási számát. Lehetõség szerint nagyobb készpénzt ne tartson otthon, készpénzt lakásában is lemez- vagy pénzkazettában tároljon és lehetõleg ne egy azonos helyen.
 • Amennyiben azt észlelte, hogy sérelmére betörés történt, vagy bármely módon lopás azonnal értesítse a rendõrséget, a helyszínt ne változtassa meg, mert ezzel a nyomok rögzítését nehezíti.

 

 A trükkös lopás 
A bûnelkövetési módszer lényege, hogy az idõskorú lakóhelyén jelennek meg a szélhámosok, akik különféle hihetõnek tûnõ magyarázatokkal, kéréssekkel bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelik, majd alkalmas pillanatban zsebre vágják pénzét, vagy értéktárgyait. A tettesek a korcsoport elszigeteltségébõl adódó alulinformáltságára, és hiszékenységére építenek.  
A trükkös tolvajlások a hamis ürügyek csoportosítása:       
Ø  A „ segítségre szoruló” idegenek mondatai így szólnak:  „kérek  egy pohár vizet, rosszul                           érzem magam, a gyermekemet szeretném tisztába tenni, a mosdót szeretném használni, a telefont szeretném használni, baleset érte a közelben hozzátartozómat és a mûtéthez forintra  van szükségem és euróm van”. 
Ø  A házaló árusok, felvásárlók, adománygyûjtõk, ügynökök: „vegyen tõlem árut, tûzifát árusítok, régiséget vásárolok, megveszek bármit, csak adjon vissza 20 ezresbõl, illetve  beteg gyerekeknek, egyháznak  pénzadományt gyûjtök, rendelést veszek fel bármilyen javításra”.  
Ø  A magukat hivatalos személynek kiadók: „közüzemtõl jövök  villany-,  gáz-, vízóra leolvasó vagyok, túlfizetés történt adjon vissza 20 ezresbõl, önkormányzattól hoztam segélyt, postás,  rendõr vagyok hamis bankjegy van a nyugdíja összegében”.  
 

 

A Rendõrség bûnmegelõzési ajánlásai:  

 

 • Óvakodjon az idegenektõl és ne engedje be lakásába! Nézzen ki az ablakon, vagy kémlelõ nyíláson, hogy fel tudja mérni a bejelentkezõt, gyõzõdjön meg arról ajtónyitás elõtt, be van-e akasztva a biztonsági lánc, mely védelmet ad.  
 • Ha beengedi a látogatót, lehetõleg legyen Önnel egy szomszéd, egy rokon. Ha ezt megfogadja, sokkal kevesebb lesz a látogatója, de értéke is megmarad.
 • Amennyiben a hívatlan vendég már akarata ellenére belépett otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül.  Amennyiben kellõ határozottsággal lép fel, meghátrál és távozni fog.

 

·      Bárkinek is adja ki magát (hivatalos személyeknek), minden esetben kérjen igazolványt és személyének azonosítása végett hívja fel az intézményt, melyre hivatkozik. A cégek valódi munkatársai fényképes azonosító kártyával rendelkeznek, melyet intézkedésük során felmutatnak, ellenben a csaló szélhámos nem rendelkezik ilyen okmánnyal.
A szolgáltatók nem térítenek vissza készpénzben túlfizetést!
·      Lehetõleg a zárva tartott kerítésen, bejárati ajtón keresztül kérdezze ki a becsengetõket jövetelük céljáról és csak állításuk valódiságának ellenõrzése után nyisson ajtót.
·      Aki rosszullétre hivatkozik, hívjon mentõt, vagy irányítsa a közeli orvoshoz, egészségügyi intézményhez. A pénzváltás trükkjével próbálkozót a legközelebbi üzletbe küldje. A valós adománygyûjtõk postai csekken kérik a befizetést és nem készpénzt kérnek. Pénzt ne vegyen elõ idegen jelenlétében, mert ezzel kifigyelhetik, hol tartja megtakarítását, nyugdíját.  
·      Amennyiben gyanús körülményt észlel, azonnal értesítse a rendõrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon, illetve hívja segítségül szomszédjait, jó ismerõseit!
·      Amennyiben mégis megkárosították, tegyen feljelentést megadva a fontos információkat a nyomozóhatóságnak (az elkövetõ személyleírása, „munkamódszere”, jármûve típusa és rendszáma, távozása iránya, az elvitt dolog jellemzõi).  
Az álrendõrt hogyan ismeri fel?   
A hivatalos minõségben eljáró rendõrök esetében a lakóhely szerint illetékes rendõrkapitányság ügyelete tud felvilágosítást adni, hogy valóban szükséges-e a hivatkozott rendõri intézkedés. Az intézkedõ  -civil ruhás-  rendõr saját maga igazolására rendõrigazolványt köteles felmutatni, amely mellett mindig van egy 5 jegyû számot tartalmazó rendõrségi emblémát magába foglaló jelvény is. A jelvény egyedi sorszámozású, az alapján állapítható meg a rendõr kiléte és ezt kérés esetén az intézkedõ rendõrnek az állampolgár tudomására kell hoznia.Az álrendõrök ellenben mindig a pénzre utaznak tolakodóan, fenyegetõen lépnek fel, engedély nélkül akarnak házkutatást végezni. A felmutatott jelvényükön legfeljebb csak a Police felirat szerepel.   A legfontosabb, amit tudni kell: amennyiben a rendõr lefoglal vagy átvesz valamit, arról hivatalos jegyzõkönyvet ír (jegyzõkönyv házkutatásról, lefoglalásról) és egy példányát a helyszínen hagyja. 
 A seftesek becsapják a hiszékeny embereket  
Közvetlen környezetünkben is gyakori bûnelkövetési formaként tapasztaltuk, hogy a piaci, vagy utcai vásárlások során ismeretlen árusok rendszeresen megszólítják a vásárlókat és nagyon kedvezõ áron kínálnak igen keresett termékeket (pl. dohányáru, alkohol, tûzijáték, kávé).Természetesen mindenki keresi az olcsó árut, azonban nem gondol bele, hogy egy ilyen kedvezõ alkalom gyakran balul sül el, bûncselekmény áldozatává válhat. Ezek az alkalmi árusok soha sem rendelkeznek asztallal, sehol nincsenek kipakolva. Jellemzõen olyan árut, olyan holmit kínálnak, melyet az adott területen nem lehet megtalálni, esetleg ott egyáltalán nem kapható.Ezek az emberek meggyõzõen követik el ezeket a bûncselekményeket, kitalált történeteket adnak elõ és teljesen hihetõ módon tálalják azt.  A fentiekre való tekintettel a piacon történõ vásárlás esetén: 
·           Kizárólag olyan árustól vásároljon, akinek látja a portékáját!
·           A készpénzt kizárólag az áru átvételekor adja át, elõre soha!
·           Csak stabil árusító hellyel rendelkezõ árustól vásároljon!
·           Gyanús személyektõl még kedvezõ árajánlat esetén se vegyen semmit!
A rablás jellemzõi 
Sajnos azzal is számolni kell, hogy értékeit fenyegetéssel vagy bántalmazással próbálják megszerezni, ami rablást képez. Egyik jellemzõ helyszín sötétedés után a közterület, a gyér forgalmú utca vagy aluljáró, amikor rátámadnak, táskáját letépik. A másik helyszín a sértett saját lakása, amikor az éjszakai álma alatt rátörik ajtaját, majd értékének átadása végett bántalmazzák, megkötözik és átkutatják a lakását.    Az áldozattá válás megelõzésére javasoljuk 

 

 • Értékes dolgot, jelentõs készpénzt ne hordjon magával vagy azt ne feltûnõen viselje és ne látható helyre tegye, mert az felkeltheti a bûnözõk figyelmét!

 

 • Forgalmas kivilágított úton közlekedjen, kerülve az ismeretlen, elhagyatott és a rossz hírben álló környéket, a gyanúsan viselkedõ személyeket! A veszélyeztetett korosztályba tartozók lehetõleg egyedül ne keljenek útra!
 • Ha az utcán egyedül veszélyeztetve érzi magát vagy észleli, hogy követi valaki készüljön fel, hogy megtámadhatják, mielõbb menjen olyan helyre, ahol mások is tartózkodnak vagy menjen be egy üzletbe. A lakáskulcsait ne az ajtóban kezdje keresni, hanem készítse elõ, és ne közlekedjen egyedül idegennel egy liftben.

 

 • A bankjegykiadó automatáknál, pénzintézetben való pénzfelvétel, illetve bevásárlás lehetõleg ismerõssel történjen és figyelje meg, hogy követik-e, a hívatlan idegen veszélyt jelenthet! Gépkocsival közlekedve elõfordul, hogy parkolókban kiszúrják a gumiabroncsot, majd a kerékcsere ideje alatt a nyitva hagyott utastérbõl elvisznek minden mozdítható dolgot, de elsõsorban a pénz tárolására szolgáló táskát! 

 

 • Házaló árus vagy bármely indokkal megjelenõ idegen személyt ne engedjen be lakásába, lépcsõházba, amennyiben megjelentek figyelje meg Õket és gépjármûvüket, mert bûncselekmény esetén fontos nyomravezetõ adat lehet! Nem zárható ki, hogy a napközben megjelenõ idegenek kifigyelik élethelyzetünket, és tippet adva más elkövetõi körnek azok éjjel visszatérnek és erõszakot alkalmazva megtámadják. Több esetben súlyos sérüléssel járó rablás történt.  
 • Hivatalos eljárásra hivatkozó személy esetén kérje meg, igazolja magát, majd ellenõrizze le, hogy valóban a szervezet dolgozója-e!

 

 • Hasznos szempont, ezen esetben is, hogy ismerje az értékei ismertetõ jeleit, amelyek a késõbbi azonosítást megkönnyítik (mûszaki cikk esetén: típus, gyári szám, IMEI szám)!

 

 Mit tegyünk támadás esetén? 

 

 • Õrizze meg lélekjelenlétét, ne essen pánikba és ne kapkodjon, mert a támadó emiatt még agresszívabbá válhat!   
 • Ha vannak a közelben más személyek, hangosan kérjen segítséget vagy használjon figyelemfelkeltésre alkalmas eszközt és így jelezze környezetének, hogy segítségre szorul!

 

 • Amennyiben a szituáció lehetõvé teszi, meneküljön el, menjen olyan helyre a közelben, ahol  segítségre számíthat másoktól! Megvédheti magát, hiszen a törvény jogos védelmi helyzetben büntetlenséget biztosít, amennyiben a támadás és a védekezés ereje arányban áll!

 

 • Ha mindez nem lehetséges hajtsa végre azt, amire az elkövetõ kényszeríti, adja át értékeit, és nem álljon ellen, mert legfontosabb testi épségének, életének védelme! A tettes felderítése a hatóság feladata!

 

 • Figyelje meg alaposan támadóját, hogy értékelhetõ személyleírást tudjon adni a hatóságnak (a személy testalkatát, arcát, különös egyedi vonását, a támadás eszközét, menekülése útját, eszközét, bûntársait próbálja emlékezetében tartani)!

 

 • A helyszínt õrizze meg eredeti állapotában – kivéve, ha elsõsegélynyújtás szükséges- és ne nyúljon ahhoz a  dologhoz, amit a tettes megérintett, vagy hátrahagyott!

 

 • A cselekményt követõen azonnal értesítse a nyomozó hatóságot, abban az esetben is, ha érdemi információval nem rendelkezik az elkövetõrõl. Várja meg a kiérkezõ rendõrt, ilyen súlyú cselekmény miatt a nyomozó hatóság halaszthatatlan nyomozati tevékenységet foganatosít a tettes kézre kerítése érdekében, melynek során jogunk és kötelességünk is a közremûködés!     

 

 • A keletkezett sérülésével kapcsolatban forduljon orvosi ügyelethez, egészségügyi szervhez, tájékoztassa a bántalmazás módjáról az orvost és kérjen látleletet!

 

 • Amennyiben más sérelmére elkövetett cselekménynek volt tanúja, adja, meg az Öntõl elvárható segítséget vagy értesítse a rendõrséget, tanúskodjon az eljárásban, ugyanis aki elhallgatja az általa észlelt eseményt, hamis tanúzást követ el!

 

 Mit tegyen amennyiben baj érte? Értesítse azonnal a rendõrséget, a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es számon, illetõleg a 112-es általános segélyhívó vonalon (bármely bûncselekményre utaló adat esetén névtelenül hívhatja a rendõrség által mûködtetett Telefontanú ingyenes számát: 80/ 555-111)

P é l d a t á r

Az idõsek sérelmére elkövetett bûncselekmények jellemzõi  
A „segítségre szoruló” trükkös tolvajok esetei 
Heves megyében történt, hogy a sértetthez becsöngetõ két elkövetõ vizet kért a sértettõl, majd bejutva a lakásba egyikük ellopta a segítõkész idõskorú nyugdíját.
Sok esetben a idegenek rosszullétet színlelnek, vagy gyermeküket kívánják tisztába tenni, ezért kérik a mosdó használatát, majd a ruhájuk alá értékeket elrejtve eltávoznak és újabb házba csengetnek be. A segítségkérés különleges formája, amikor a 80 éves nénit tört magyarsággal az utcán szólította meg két nõ és egy férfi. Elmondták, hogy szlovének és a közelben baleset érte hozzátartozójukat. A pórul járt rokon megsérült, ezért több életmentõ mûtétet kell elvégezni rajta és egy-egy orvosi beavatkozás 120.000 forintba kerül. Náluk viszont csak euró van, míg a kórház csak forintot fogad el, sajnos a bank csak két óra múlva vált be pénzt. Az egyik nõ mobiltelefonja ekkor megcsörrent, mondván a kórházból keresik súlyos az eset, nem várhat a befizetés tovább egy ember élete forog kockán!A csalók ígérik, ha kapnak pénzt, két óra múlva a kétszeresét fogják hálából visszaadni. Addig is zálogba hagynak egy „értékes” hordozható számítógépet táskában lezárva. A néniben már beindult a segíteni akarás, a hiszékenység, valamint  a nyereségvágy valamiféle egyvelege és a lakására hívott nõnek „kifizetett” 2 db életmentõ mûtétet. A kár 250.000 Ft volt, ugyanis a táskába számítógép helyett papírt tettek.         
Gyõr környékén egy idõsebb hölgyhöz azzal a legendával csöngettek be, hogy ruhát gyûjtenek. A sértett a konyhába invitálta a két nõt miután a segélyként átadni kívánt ruhanemût is bevitte. Mindkét nõ vizet kért és kapott a sértettõl. Majd miután az idõs nõ a lakás belsõ részében mozgást hallott, kinézett a konyhaajtón és azt látta, hogy a bejárati ajtón egy ismeretlen távozik. Erre a két nõ felajánlotta a segítségét, hogy utána mennek és „megfogják az illetõt”, ezzel elrohantak. A sértett távozásukat követõen észlelte, hogy a szobájában a párna alatt lévõ pénztárcájából hiányzik 71.000 Ft-ja. A „hivatalos személy”-ként fellépõ trükkös szélhámosok  „munkamódszerei”  Lényege, hogy önkormányzat dolgozójaként, vagy közüzemi szolgáltatást ellátó cég (áramszolgáltató, vízmûvek vagy más szerv) alkalmazottjaként lépnek fel a megtévesztõk és arra hivatkoznak hogy pénzt hoztak, visszafizetéssel kecsegtetnek. Egy 20.000.-Ft-os bankjegyet felmutatva, abból kérnek vissza. Elõfordult, hogy egyszerûen csak a víz,- gáz, villanyóra leolvasására hivatkoztak. Eközben figyelik, hol tartja pénzét a gyanútlan házigazda és figyelmét elterelve készpénzétõl „megszabadítják”.  Az áramszolgáltató alkalmazottjaként kereste meg az elkövetõ Gyõr-Moson-Sopron megyében az idõs embert, mert villanyszámláján túlfizetés történt. Vitt neki 7 ezer forintot, és kérte az iratait, és miközben a másik helyiségben azt kereste a hölgy, a tettes elemelte 80 ezer forint megtakarított pénzét, amivel azonnal távozott.   
Békés megyében az idegen azzal jelent meg, hogy az önkormányzattól segélyt hozott, melyet átvételi elismervény aláírásával kell igazolnia. Az ismeretlen a konyhában az aláíráskor, a sértett figyelmetlenségét kihasználva az asztalon lévõ pénztárcát, a benne lévõ 72.000 Ft készpénzzel tulajdonította el.  Az idõs férfihez a lépcsõház elõtt odalépett egy férfi, aki arra hivatkozott, hogy a bankból keresi õt. Az idõs férfi beengedte a lépcsõházba, majd a lakásába is. Ezután az idegen arra kérte, hogy mutassa fel neki a nyugdíjas szelvényét. Az idõs úr eleget tett a kérésnek, ám a fiókot, amibõl elõvette a papírt, kihúzva hagyta. Azután a személyi igazolványt is elkérte, ami azonban már a konyhában volt, így az idegent magára hagyta a szobában, majd visszatérve igazolványát átadta neki. Erre a férfi azt mondta, hogy várjon pár percet, amíg õ lemegy és megbeszéli a fõnökével telefonon a további teendõket. Távozását követõen az idõs sértett kb. fél órát várt, hiába. Közben észlelte, hogy a kihúzva hagyott fiókban lévõ könyvbõl hiányzik az odarejtett, megtakarított kb. 400-500.000.- Ft.  Az álpostás módszer lényege, hogy az elkövetõ a posta egyik vezetõjének kiadva magát telefonon felhívja az idõskorút, hogy a nyugdíj kézbesítésekor alkalmazottjuk hamis pénzt adott át és az ügyben rendõrségi eljárás  is indult. Arra hivatkozik, hogy bár ügyészségi és rendõrségi vizsgálat is folyik, a hamis pénzt meg kell vizsgálni. Ez ügyben az egyik dolgozójuk hamarosan megjelenik személyesen, akinek a nevét és beosztását közli és kéri, hogy neki adják át az otthon lévõ készpénzt. Ezt követõen a bûntárs becsenget és az elõzõleg telefonon bemondott néven bemutatkozik. A pénzt azzal veszi át, hogy a közelben álló jármûvükben van olyan eszköz, mellyel a vizsgálat megejthetõ és oda kell elvinni azt. Mire eszmél a becsapott az elkövetõk a kicsalt pénzzel eltávoznak. 
Vigyázat, több esetben rendõrnyomozónak mondják magukat az enyves kezû trükkösök és hivatalos eljárást színlelve, a „házkutatás” során elõkerült értéket magukkal viszik! 
Extrém esetek avagy a hiszékenység kóros megnyilvánulása 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik városában egy kertes házban lakó korosabb hölgyet szólítottak meg a trükkös tolvajok, mondván a helyi vízmûvek alkalmazottjai és mivel túlfizetést észleltek a vízdíjszámláján, visszafizetnének pár ezer forintot.  Elõkerült a szokásos 20.000 Ft-os bankjegy. Ám azt elõbb fel kell váltani, így rendezhetik az ügylelet, majd  a sértett megtakarított pénze eltûnt rejtekhelyérõl az idegenekkel együtt. A károsult késõn kapcsolt, ingatlana vízvezeték csatlakozással nem is rendelkezik!   Komárom-Esztergom megyében történt, egy idõs bácsihoz tért be a magát papnak kiadó szélhámos és hamarosan együtt imádkoztak.  Az „isten szolgája” megáldotta a karácsonyfát, miközben pénzt tulajdonított el a „hittársától”.Másik helyen a „pap” rontást vett le a családról, amiért fizettek is neki, természetesen a többi  pénzt is ellopta. Késõbb a család egyik tagja feljelentést tett, hogy õt meglopták, mert a rontás rajta maradt a családon.   Budapest egyik kerületében több szépkorút látogatott meg egy magányos trükkös azzal, hogy lopják az áramot a házukban, emiatt ellenõrizni kell a kapcsolókat. A lakástulajdonosokat  ide-oda küldözgette, kapcsolják fel a helyiségek lámpáit, de elõtte kivette nyakukban lógó aranyláncaikat nehogy megrázza õket az áram! Az ékszereket eltulajdonította. Ha nem volt ékszer feltalálta magát, ott munkabérre kért elõleget és a kifigyelt helyrõl vitte el a pénzt.  Egy településen az elkövetõ nõ azzal ment be az idõs asszonyhoz, hogy „vándor-jós”. Kérte vegye le és elõ az ékszereit, tegye egy rongyba azokat, majd a párna alá, mert különben ezek „zavarják” a jóslásban. A párna alól csak másnap vegye ki az ékszereket, mert így teljesül be az igen elõnyös jóslat. Az ékszeres batyu természetesen másnap nem volt ott, azt a „vándor-jós” egy óvatlan pillanatban ellopta. 
Példák a lakásba behatoló rablók tevékenységére az utóbbi idõszakból 

 

 • Miskolcon, 2009. április 17-én koraeste az egyedül élõ idõs nõt a családi ház teraszán támadta meg három, a fejét csuklyával lefedõ férfi. A sértettet lakásába betuszkolták, kezét, lábát megkötözték, megverték, majd a helyiségeket átkutatva eltulajdonították 400 ezer Ft készpénzét. A szerencsétlen asszonyt két nap múlva, a látogatóba érkezõ lánya találta meg, életveszélyes állapotban.

 

 • 2009. augusztus 16-án éjjel egy óra körül osont be három rabló az 57 éves miskolci nõ nyitva hagyott (!!!) lakása ajtaján. Pénzt követeltek, majd miután az áldozat nem adta át értékeit, leütötték és magára hagyva távoztak. Szerencsére sérülése nem volt súlyos és értékei után sem kutattak.

 

 • Egy 70 éves miskolci nõ lakásába 2009. augusztus 29-én, éjjel két óra körül az ajtót betörve hatolt be két férfi. Egyikük az ágyban fekvõ tulajdonos szájára ágynemût nyomott, hogy ne tudjon segítséget hívni, a bûntárs eközben felkutatta a házban lévõ 600 ezer forint készpénzét és arany ékszereit, amiket magukkal vittek. A történtek során komoly fizikai sérülése nem keletkezett.

 

                                              

 

 • 2009. szeptember 06-án éjfél után Ricse község egyik házában csaptak le a rablók a pihenni tért 80 éves férjre és 76 éves párjára. A három csuklyás elkövetõ az ágyban fekvõ megrémült házaspár fejére párnát szorított, és a lakást feldúlva értékek után kutatva eltulajdonították a nyugdíjból megmaradt 30 ezer forintjukat.

 

 A leírt súlyos rablási cselekmények közül többnek azonos volt az elkövetõje, ugyanazon bûnelkövetõi csoport tagjai törtek rá a sértettekre, illetve ezen túl a megye más városaiban is támadásokat hajtottak végre hasonló kegyetlenséggel. A kitartó nyomozói munka szerencsére meghozta az eredményt, és a bûnözõk elõzetes letartóztatásban várják büntetésüket.